Nazomerse couscous salade

Nazomerse couscous salade

Een gezond "back to work" recept voor een energieke start van september.

De zomervakantie zit er op en je bent waarschijnlijk je dagelijkse routine weer aan het oppakken. Ik vind het zelf altijd heef fijn om, zeker in dit "nieuwe begin", wat recepten achter de hand te hebben die niet al te veel moeite kosten en toch smakelijk en voedzaam zijn. 

Daarom deel ik hier graag een heerlijke, frisse nazomer couscous salade met je! September is niet alleen de start van de herfst; het markeert juist ook de start van een vaak nog heerlijke nazomer. Zo lopen de temperaturen komende week gewoon weer op richting de 30 graden! 

Met dit recept ga je over een paar weken energiek de herfst in terwijl je nu nog - omdat het in een handomdraai op tafel staat - zo lang mogelijk kunt genieten van het fijne weer de komende tijd. 

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

  • 2 komkommers
  • 2 courgettes
  • 1 rode ui
  • 2 paprika's (tip: "eet de regenboog", dan krijg je gevarieerde voedingsstoffen binnen!)
  • 400 gram couscous (of quinoa) 
  • 1 bosje verse munt
  • 1 bosje verse peterselie
  • 200 gram feta kaas 
  • 3 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Variatietip 1: zelf houd ik niet van fruit in mijn (avond)eten. Vind jij dit nou wel lekker dan kun je bijvoorbeeld wat rijpe perziken aan het recept toevoegen.

Variatietip 2: voeg wat noten naar keuze toe voor een extra bite. Note (haha...): geen pinda's, want dat zijn officieel geen noten maar peulvruchten! 



Hoe maak je het?

  • Bereid de couscous (of quinoa) volgens de instructies op de verpakking en laat afkoelen
  • Snijd de komkommers, courgettes, rode uien en paprika's in kleine blokjes
  • Hak de verse munt en peterselie fijn
  • Meng de couscous, gesneden groenten en gehakte kruiden in een grote kom
  • Verkruimel de feta erboven voor extra smaak en textuur
  • Maak vervolgens een dressing van de olijfolie, het citroensap, zout en peper en meng deze door de salade
  • Serveer eventueel met noten en/ of stukjes rijpe perzik on top!

Et voila. Je kunt de salade meteen, lekker lauwwarm, eten of je zet 'em nog eventjes in de koelkast om verder af te laten koelen en om de smaken optimaal in te laten trekken. 


Nog gezond en duurzaam ook!
Dit nazomerse recept is lekker verantwoord, want het zit boordevol voedzame ingrediënten. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past prima in een gezond voedingspatroon. De "goede" koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Verder bevat het vezels, B-vitamines en mineralen zoals magnesium en zink.

Verschillende groenten eten is ook super goed voor je, omdat er niet één groente is die in alle benodigde voedingsstoffen kan voorzien. Verder bevat groente weinig calorieën, terwijl het wel rijk is aan voedingsvezels (en je daarom sneller een verzadigd gevoel geeft). 

Komkommers bestaan voor een groot gedeelte uit vocht waardoor ze je van binnenuit hydrateren. 

Omdat je veelal voor groente van het seizoen kiest, is dit gerecht tevens een duurzame optie. How slow can you go?

Enjoy!

-------

Tekst: Ingrid Witlox | Foto (groente snijden): Studio Trix | Beeld (keukenblad): Christian Mackie, Unsplash 
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.